Znáte to.. co udělat k večeři. Nápady dochází a všechno už se zdá být ohrané. Když v tom zaslechnu kňourání od počítačového stolu, že by si jeden darebák dal špenát  . Nu dobrá.. ale určitě nemám náladu vytvářet nějaký nudný zvadlý špenát alá školní jídelna. Tak jsem trošku experimentovala a vytvořila jsem špenátový krém s bazalkou, která tomu dodá říz, lehkou bazalkovou pikantnost a spoustu vůůůně! ☺
Ani bramborové knedlíčky jsem nenechala jen tak. K speciálnímu špenátu patří speciální ricottový knedlíček. Tak už se do toho pusťme ať si to doma můžete taky vyzkoušet a ochutnat – určitě mi dáte za pravdu, že je to dobrota!

Ingredience:
Špenátový krém:
1 hrnek čerstvého špenátu
1 hrnek čerstvých bazalkových listů
1 cibule
česnek
sůl
pepř
smetana

Ricottové knedlíčky:
1-2 velké brambory
1 balení sýru ricotta
hrubá mouka
vejce
sůl

1.) Špenát spolu s bazalkou krátce povařte, poté vyjměte a vložte do studené vody (tzv. blašírujte). Díky tomu si zachováme krásně svěže zelenou barvu.

2.) Rozpalte pánev a na kousku másla (nebo oleje) orestujte cibulku. Poté přidáme špenát s bazalkou a zalijeme vodou – asi 1/2 – 1 hrnek. Osolte a mírně opepřete.

3.) Špenát s bazalkou rozmixujte, aby omáčka byla jemná, bez větších kousků. Přilijte smetanu a prolisujte česnek. Nyní nechte omáčku mírně povařit, aby se chutě propojily a případně dosolte nebo přidejte česnek podle chuti.

4.) Nyní máme omáčku téměř hotovou. Může se zdát, že je sama o sobě hustá tak akorát, já ale doporučuju přidat ještě asi lžíci zásmažky a to proto, aby si omáčka udržela konzistenci a při podávání na talíř se nám neoddělila voda od „bylinek“.

Knedlíčky:

1.) Příprava knedlíčků je velmi jednoduchá. Stačí si připravit 1 nebo 2 brambory, které jsme si uvařili ve slupce, poté oloupali a nechali vychladnout.

2.) Vychladlé brambory nastrouhejte na struhadle na jemno. Přidejte ricottu, sůl, vejce a hrubou mouku. Spracujte hladké pevné těsto. (Pokud vytvoříte příliš vláčné těsto, knedlíčky nebudou držet tvar a rozvaří se. Proto si nejdříve vytvořte jeden, který zkuste uvařit a případně přidejte mouku).

3.) Z těsta nakonec vytvořte jednotlivé knedlíčky, které vložíme do vroucí osolené vody. Jakmile vyplavou, ještě pár vteřin počkáme a poté je vyjměte.

A máme hotovo. Můžeme podávat s orestovanou cibulkou a nebo slaninou. Dobrou chuť :-)

Bazalkovy-spenat-knedliky-s-ricottou_03.2 Bazalkovy-spenat-knedliky-s-ricottou_05.2 Bazalkovy-spenat-knedliky-s-ricottou_07.2