Tak jsem se rozhodla, že se také zapojím do soutěže Foodblog roku. Docela jsem dlouho otálela a recept jsem připravovala až tento víkend, na poslední chvíli.. jako vždy. A ze začátku jsem měla radost, jaký mě napadl nápad. 😀 Ovšem brzy jsem zjistila, že nejsem jediná. Udělat bistro verzi tradičního receptu alá knedlo zelo, napadlo hned několik účastníků soutěže a tak trochu strácím na originalitě. Ale přesto jsem se rozhodla recept zveřejnit. Třeba to vyjde! 🙏
Ostatní příspěvky soutěžících můžete najít na Instagramu, když zadáte #aegmamadish.

Ingredience

kachna
kořenová zelenina
kmín
červené zelí 

Knedlíkové bulky:
400 g hrubé mouka
20g droždí
1 vejce
250 ml mléko
2 housky
sůl

cibule
třtinový cukr

Postup:

1.) Ze všeho nejdříve jsem dala péct kachnu. Tu jsem jen posolila, okmínovala a do pekáče jsem dala cibuli a kořenovou zeleninu, tedy mrkev, petržel a celer. Kachnu podlijeme, zabalíme a necháme pomalu péct v troubě přibližně na 180° tak dlouho, až se začne krásně rozpadat. Já jsem kachnu pekla zhruba 3 hodiny. Po upečení jsem maso natrhala na drobnější kousky.

2.) Druhým krokem je příprava zelí. Já si obvykle kupuju zelí sterilizované. Hodně to ušetří času a práce.
Zelí jsem připravovala tak, že jsem nejdříve orestovala cibulku na másle, pak jsem přidala zelí a zalila trochou vývaru. Přidat můžete také výpek z masa. Zelí dochucuju obvykle cukrem a solí. Přikyselovat obvykle není potřeba, pokud je zelí už připravené ve sladkokyselém nálevu. Na závěr jsem trochu zahustila bramborou.

3.) Poté jsem se vrhla na příravu knedlíkových bulek. Mléko zahřejte a přidejte lžičku cukru. Přidejte kvasnice a udělejte kvásek, který pak přidejte k hrubé mouce, vejci a nakrájeným houskám. Namísto klasického knedlíkového tvaru vypracujte těsto do menších kuliček.
Knedlíkové bulky jsem připravovala v páře, zhruba 10 – 15 minut.

4.) Na závěr jsem si připravila zkaramelizovanou cibulku, která celý kachní hambáč krásně doplní. Stačí jen nahrubo nakrájená cibule, kterou opekáme na másle do zlatova a na závěr posypeme třtinovým cukrem a necháme zkaramelizovat. 😍

Nebojte se do hambáče přidat také kořenovou, která se pekla společně s masem, nebo přidat čerstvou petrželku. Přeji dobrou chuť a užijte si moderní twist tradičního receptu, který spojuje křehké masíčko, šťavnaté zelí a křupavou cibulku. 😊

 

 

02