Jaro je tu! Oslavme první jarní dny svěžím ovocným dortíkem, který nejenom úžasně vypadá, ale i chutná :-)

Ingredience:
Korpus
250g hladké mouky
125g másla
1  vejce
špetka soli

Krém:
smetana na šlehání 
1 vanička polotučného tvarohu
vanilkový cukr
stužovač šlehačky
borůvky
med
máslo

Ozdobení:
máta
jahody
borůvky

Boruvkovy-dort-jahody_01

 

Postup:

1.) Nejprve si připravíme těsto – to znamená, že zpracujeme máslo, mouku, vejce a špetku soli. Zpracované těsto necháme v lednici odpočinout. Půl hodinky až hodinku.
Já jsem zvolila na korpus recept, který jsem použila u jablečného koláče, můžete ale zvolit jakýkoliv jiný, například na piškotové těsto.

2.) Jakmile je těsto odpočaté rozválíme jej a připravíme do formy – můžete použít formu na koláč, nebo dortovou formu. Pečeme zhruba na 200°C až je korpus zlatavý a necháme vychladnout.

3.) Krém do dortu jsem zvolila lehký, tvarohový a s borůvkami. Ty si připravíme tak, že do malého kastrůlku vložíme oříšek másla a borůvky necháme povařit. Pak je rozmixujeme, propasírujeme a necháme vychladnout.

4.) Tvaroh smícháme s vanilkovým cukrem a asi lžící medu. Pokud se Vám bude zdát, že je málo sladký můžete med ještě přidat.

5.) Do smetany na šlehání (30%) vmícháme stužovač a ušleháme do požadované tuhosti. Pak šlehačku postupně vmícháme do tvarohu.

6.) Vychladnou ovocnou šťávu z borůvek postupně šlehačem vmícháme do krému, kterým pak potřeme korpus.

7.) Nakonec vše ozdobíme čerstvým ovocem. Já jsem použila jahody a borůvky. Můžete přidávat i další ovoce podle fantazie – například maliny nebo ostružiny.

boruvkovy-dort-jahody_03

boruvkovy-dort-jahody_04