Jaro je tu! Oslavme první jarní dny svěžím ovocným dortíkem, který nejenom úžasně vypadá, ale i chutná
Ingredience:
Korpus
250g hladké mouky
125g másla
1 vejce
špetka soli
Krém:
smetana na šlehání
1 vanička polotučného tvarohu
vanilkový cukr
stužovač šlehačky
borůvky
med
máslo
Ozdobení:
máta
jahody
borůvky
Postup:
1.) Nejprve si připravíme těsto – to znamená, že zpracujeme máslo, mouku, vejce a špetku soli. Zpracované těsto necháme v lednici odpočinout. Půl hodinky až hodinku.
Já jsem zvolila na korpus recept, který jsem použila u jablečného koláče, můžete ale zvolit jakýkoliv jiný, například na piškotové těsto.
2.) Jakmile je těsto odpočaté rozválíme jej a připravíme do formy – můžete použít formu na koláč, nebo dortovou formu. Pečeme zhruba na 200°C až je korpus zlatavý a necháme vychladnout.
3.) Krém do dortu jsem zvolila lehký, tvarohový a s borůvkami. Ty si připravíme tak, že do malého kastrůlku vložíme oříšek másla a borůvky necháme povařit. Pak je rozmixujeme, propasírujeme a necháme vychladnout.
4.) Tvaroh smícháme s vanilkovým cukrem a asi lžící medu. Pokud se Vám bude zdát, že je málo sladký můžete med ještě přidat.
5.) Do smetany na šlehání (30%) vmícháme stužovač a ušleháme do požadované tuhosti. Pak šlehačku postupně vmícháme do tvarohu.
6.) Vychladnou ovocnou šťávu z borůvek postupně šlehačem vmícháme do krému, kterým pak potřeme korpus.
7.) Nakonec vše ozdobíme čerstvým ovocem. Já jsem použila jahody a borůvky. Můžete přidávat i další ovoce podle fantazie – například maliny nebo ostružiny.
Vložit komentář