Blíží se čas Vánoc a to také znamená, že je čas opět vytáhnout vykrajovátka a formičky na cukroví. Letos jsem objevila vynikající recept, který je nadýchaný a vláčný a skrývá v sobě příjemnou medovo-perníkovou chuť a to díky krému ze sušenek speculoos. Tyto sušenky si samozřejmě můžete sami doma upéct a vytvořit si krém sami. Nebo si můžeme práci usnadnit a pomůže nám k tomu krém ze sušenek, který běžně najdeme v supermarketu od značky Lotus (Biscuit spread).

Toto netradiční cukroví, typické pro Francii, Vám určitě zpestří tác s cukrovím uvidíte, že Vánoční koledníci se po něm vrhnou jako první :-)

Postup a ingredience: 
„Cookies“
20g másla
10g cukru
30g krému ze sušenek Lotus
30g mouky
1g   skořice

1.) Ingredience smíchejte dohromady, vyválejte tenké těsto a z něj vykrájíme kulatým vykrajovátkem „cookies“, které si rozložíme na podložku, nebo talíř a dáme na chvíli zamrazit.
(Já jsem si koupila sadu kulatých vykrajovátek, kde byly různé velikosti od nejmenších po největší. Doporučuju použít to druhé nejmenší o průměru zhruba 1-2 cm)


Krém
150ml mléka
1/2 vanilkového lusku
2 žloutky
10g cukru
15g hladké mouky
70g krému ze sušenek Lotus
70ml smetany ke šlehání

1.) Mléko dáme do rendlíčku, přidáme dužinu z vanilky a také vanilkový lusk a necháme provařit.
2.) Žloutky smícháme s cukrem a přidáme mouku. Nakonec pomalu přidáváme teplé mléko a pořádně rozmícháme.
3.) Přichystanou směs opět položíme na sporák a uvaříme hustou kaši.
4.) Uvařenou kaši vložíme do mísy, přikryjeme fólií  a necháme vychladnout.
5.) Do vychladlé kaše přidáme krém ze sušenek a ušlehanou šlehačku.


Těsto (Choux dough)
20g másla
30g mléka
30g vody
25g hladké mouky
1 vejce (50 g)

1.) Vodu, mléko a máslo vložíme do rendlíku, ohřejeme a přidáme prosátou mouku. Uvaříme hustou kaši.
2.) Vejce rozšlehejte a postupně je přidávejte do uvařené (a mírně zchladlé) kaše. Vždy dobře vmíchejte.
3.) Hmotu dáme do sáčku a na plech vytváříme kopečky, na které pak dáme „cookies“ kolečka.

Pečeme v troubě při 190°C zhruba 20 minut (tak, aby těsto pěkně vyběhlo a cookies se krásně rozpraskalo).
Vychladlé plníme krémem – doporučuji vždy nožem udělat ze spodu otvor, do kterého pak lépe krém naplníte.

Pro jistotu Vám ještě přidávám odkaz na video recept, ze kterého jsem čerpala a určitě Vám při postupu pomůže 😉

Na závěr bych ráda všem popřála krásné a pohodové Vánoce 🎄

vanocni-cukrovi-creme-puff-medove-bochanky_04

vanocni-cukrovi-creme-puff-medove-bochanky_01

vanocni-cukrovi-creme-puff-medove-bochanky_02

vanocni-cukrovi-creme-puff-medove-bochanky_03