Dnes se pochlubím receptem na domácí marcipánové kuličky, které jsem vytvářela pro jednoho marcipánového milovníka. Tím milovníkem myslím svého taťku, který slaví svátek a tak jsem cítila potřebu vytvořit něco, co zachutná a potěší :-) . Proto jsem se rozhodla pro výrobu domácího marcipánu. A aby to nebylo tak fádní rozhodla jsem se vyrobit kuličky, které jsem následně obalila v pistáciích, kokosu a polévala jsem je bílou čokoládou (která je mimochodem také oblíbenou taťkovou pochoutkou – takže dvě mouchy jednou ranou! 😀 ). Není to nic těžkého tak se do toho pusťme..

Ingredience:
Na marcipán:
250g mandlí
200g cukru moučka
1 bílek (nebo lžíce medu)
mandlové aroma

Na obalení kuliček:
pistácie
kokos
bílá čokoládová poleva
tmavá čokoládová poleva

Postup:
1.) Mandle si nejříve spaříme, aby se dali oloupat. Stačí si ohřát vodu v konvici, kterou pak mandle zalijeme. Misku se zalitými mandlemi zakryjeme a po pár minutách se dají loupat.
Oloupané mandle necháme pořádně proschnout – můžeme je například rozprostřít na čistou utěrku, aby uschly rychleji.

2.) Mandle je potřeba nastrouhat na jemný prášek – lze to udělat dvěma způsoby:
–  můžeme použít mlýnek na ořechy nebo strouhanku, nebo..
–  mandle rozmixujeme*

* Pokud máte velmi omezenou výbavu kuchyně jako mám já můžete použít tyčový mixér (tuto metodu příliš nedoporučuji, ale když není jiná možnost.. pravá hospodyňka si s tím poradí 😀 ) Problém tyčového mixéru je ten, že mandle Vám budou střílet všude kolem, navíc se rozmixované mandle budou usazovat po stranách hlavice a občas se stane, že se mixer mandlemi úplně zalepí a čas od času si jej musíte vyčistit (samozřejmě vypojený z elektřiny!!). Lepší je tedy použít uzavíratelný mixér.
* Další rada zní: před mixováním si mandle nakrájejte/nadrďte nožem na menší kousky a pak je na chvíli vložte do mrazáku – bude se s nimi lépe pracovat (nebudou tolik pouštět olej)

3.) Jakmile jsme se probojovali mixováním mandlí, to nejtěžší máme za sebou a teď to už bude pohodička. Rozmixované mandle smícháme s cukrem. V původním receptu, podle kterého jsem pracovala je poměr mandle:cukr jedna ku jedné (tedy 200g mandlí a 200g cukru moučka) – po vyzkoušení doporučuji méně cukru, aby marcipán nebyl přeslazený. Dále je potřeba hmotu něčím spojit – je tu možnost použití medu, já ale volím bílek (opět z důvodu, aby marcipán nebyl přeslazený). A nakonec pár kapek mandlového aroma.

4.) Vše pořádně smícháme a vypracujeme hladké marcipánové těsto, které zabalíme do fólie nebo sáčku a dáme na chvíli odležet do lednice (klidně i na hodinku).

Marcipan-01

5.) Nyní je čas si připravit další ingredience na obalování kuliček:
– pistácie zbavíme skořápek a nakrájíme/nadrtíme si je nožem na malé kousky a připravíme si je do misky, ve které budeme kuličky v pistáciích obalovat*
– do další misky si připravíme kokos*
– v horké vodě si rozpustíme bílou a tmavou čokoládovou polevu (použila jsem kupovanou polevu v sáčku od Dr. Oetkerera – jednoduché, rychlé a pohodlné)

6.) Odležený marcipán vyndáme z lednice a začneme s ním pracovat. Vždy si kousek „uždíbneme“ a vytvarujeme si kuličku (vždy alespoň přibližně stejně velikou), kterou si odložíme na připravený pečící papír.
Kuličky pak poléváme bílou čokoládovou polevou a jakmile trošku ztuhne, tak následně tmavou polevou.
* Pokud chcete marcipánové kuličky obalovat, pravděpodobně to na samotném marcipánu držet nebude, proto je lepší kuličko něčím namazat (napříkad tenkou vrstvou medu, nebo čokoládové polevy) a pak teprve v misce obalit v pistáciích nebo v kokosu.

Marcipan_03

Hotové kuličky si vložte do papírových košíčků a dárek je připraven! :-)