Sice je teprve začátek září a ještě minulý týden hlásili třicítky, ale mě se zdá, že už ve vzduchu cítím podzim. Což pro mě znamená čas polévek. :-)

Navíc tento týden nemám doma svého ajťáka, který nemá rád husté krémové polévky, čemuž teda vůbec nerozumím! Jak se někdo může dobrovolně ochudit o takovou podzimní hřejivou dobrotu?

Takže si užívám bytu, který mám sama pro sebe. Což znamená ráno volnou koupelnu, celou tabulku čokolády jen pro mě, oblíbené seriály a recepty, které už dlouho odkládám.

Ingredience:
hrášek
cibule
vývar
smetana
citron
česnek
cizrna
sůl, pepř

Postup:

1.) Nejdříve si připravíme pečený česnek. A to tak, že česnek (celý, neoloupaný, klidně celou hlavičku) s troškou olivového oleje zabalíme do alobalu a pečeme v troubě přibližně 45 minut při 180°C.

2.) Na másle orestujeme cibuli. Poté přidáme hrášek (já jsem použila mražený), osolíme, opepříme, přidáme 1-2 stroužky pečeného česneku a zalijeme vývarem. Je jen na vás jaký vývar použijete, ať už kuřecí nebo zeleninový.

Určitě to ale nezkoušejte bez vývaru. Hráškový krém pouze z vody nemá vubec smysl..

3.) Vše přivedeme k Varu a jakmile je hrášek měkký sundáme z varu. Přidáme smetanu a trochu šťávy z citronu a vše společně rozmixujeme v mixéru.
Někdo ještě hráškový krém pasíruje, aby byl jemnější, já to mám ráda i s kousíčky hrášku a navíc mi to přijde obrovská škoda.

4.) Rozmixovaný krém můžeme ještě mírně dohustit zásmažkou, aby si udržel krémovou strukturu a neodděloval se nám hrášek od vody. Na závěr dochutíme a máme hotovo.

5.) MŮJ TIP: Taky máte rádi v polévce krutónky, ale nesnášíte, že se rychle rozmočí, stejně jako já?

Vyzkoušejte si na másle do křupava orestovat cizrnu, nebo ji upečte v troubě. Poté ji použijte místo krutonů. Nerozmočí se a podle mě se k hráškovému krému skvěle hodí.

Hraskovy-krem-peceny-cesnek-cizrna_03

Hraskovy-krem-peceny-cesnek-cizrna_06

Hraskovy-krem-peceny-cesnek-cizrna_08