Když to pravé jarní počasí ještě nepřichází, venku je deštivo a chtěli byste se něčím zahřát je pravý čas na vydatnou a hustou polévku z kysaného zelí a s klobásou, která lehce zastoupí i hlavní chod.

Ingredience:
kysané/sterilizované zelí (bílé)
3-4 brambory
cibule
15dkg slaniny
1 klobása
mletá sladká paprika
kmín
sůl
pepř
vývar
hladká mouka
olej
smetana

 

Husta-zelna-polevka-klobasa-slanina_01

Postup:
1.) Do rozpáleného kastrůlku dáme olej a orestujeme na drobné kostičky nakrájenou slaninu (já nejraději používám masovější, například „královskou slaninu“). Po chvíli přidáme na čtvrtky nakrájenou klobásu. Já jsem koupila opět koupila maďarskou klobásu (stejně jako v receptu na Španělské kuře, moc mi chutnala, je masová s troškou papriky, mírně pikantní). Restujeme. Jednu větší cibulku si nakrájíme, můžeme i na hrubší kousky a přidáme do kastrůlku. Cibulku necháme zesklovatět a posypeme sladkou mletou paprikou a asi lžičkou mletého kmínu. Až se paprika spojí s olejem a krásně provoní zalijeme vše vývarem. Osolíme, opepříme a necháme povařit.

2.) Zelí jsem použila sterilizované, v sladkokyselém nálevu (lahev, 640g). Vodu slijte a zelí ještě mírně pokrájejte, aby v polévce nebyli příliš hrubé a dlouhé kusy zelí. Přidáme do hrnce a necháme povařit.

3.) Brambory oloupeme a nakrájíme na drobnější kostičky. Můžeme je vařit v polévce, nebo vedle v menším hrnci (kde si lépe uhlídáte, jak jsou brambory uvařené).

4.) Polévka by měla být hustá ingrediencemi, ale ještě lepší bude, když ji trochu zahustíme máslovou zásmažkou. Tu si můžete připravit při vaření, nebo ji mít dopředu připravenou v lednici, nebo mrazáku a vždy po ruce jak to dělám já :-) .
Nezapomeňte na pravidlo, že když máte polévku teplou, přidáváme zásmažku vychlazenou a naopak. Díky tomu se neudělají v polévce nebo omáčce hrudky.

5.) Nakonec do polévky přidáme uvařené brambory, přilijeme alespoň třiceti procentní smetanu (nemusíme celou) a necháme ještě trošku povařit. Popřípadě polévku dosolíme a dochutíme.

Můžeme podávat samotnou a nebo s chlebem.

husta-zelna-polevka-klobasa-slanina_05

Husta-zelna-polevka-klobasa-slanina_06