Dnes jsem se rozhodla podělit o recept na vynikající, křehký a vláčný jablečný koláč, do kterého se zblázní i ti, kteří nejsou zrovna na sladké dobroty. Tento koláč je velmi jednoduchý a nenáročný na suroviny – pár jablíček, kousek másla, mouku a vajíčko má snad doma po ruce každý. Když tohle všechno dáme dohromady vykouzlíme příjemnou nedělní pohodu u kafíčka. Nebo se můžete pochlubit a udělat radost pár lidem v práci jak jsem to udělala já – okamžitě mi stouplo sebevědomí jakmile mi pekařské umění pochválila naše manažerka, kolegyně i paní uklizečka, která koláč zblajzla ještě než stihla sejít dolů ke svému „přestávkovému“ čaji. Zbožňuju když mi někdo chválí co jsem upekla nebo uvařila. To se potom vyplatí mít food blog, jinak bych se musela zbláznit z rozdávání receptů :-).
Takže milé dámy, tady ho máte…

Ingredience
Na těsto
250g hladké mouky
125g másla
1  vejce
špetka soli

Náplň
máslo
cukr
skořice

5-6 jablíček
2 vejce
smetana 

jablecny kolac

 

Postup
1.) Nejprve si připravíme těsto – to znamená, že zpracujeme máslo, mouku, vejce a špetku soli. Zpracované těsto necháme v lednici odpočinout. Půl hodinky až hodinku.

2.) Jakmile je těsto odpočaté rozválíme jej a připravíme do formy na koláč. Pak si připravíme jablíčka – ty je potřeba oloupat a nakrájet na kostičky. V pánvi si rozpustíme kousek másla, přidáme nakrájená jablíčka. Pocukrujeme a přidáme skořici podle chuti a necháme zkaramelizovat. Tuto směs přidáme do formy a vložíme do trouby, kterou máme předehřátou přibližně na 200-220°C a pečeme 10 minut.

3.) Připravíme si krém ze smetany a dvou vajec. To pouze smícháme a přidáme asi lžíci cukru (víceméně podle chuti – ať koláč není příliš sladký). Jakmile uběhne 10 minut pečení jablíček tuto směs přilijeme do koláče a opět pečeme tentokrát 20 minut.

Jakmile je koláč hotový doporučuju se do něj pustit, protože teplý chutná nejlíp! Navíc skořicovo-jablečná vůně spolu s máslovým těstem připomínajícím vánoční linecké cukroví Vám stejně nedovolí čekat. :-)