Juchuu! Huraa! V obchodech se už konečně začala objevovat růžičková kapusta, na kterou jsem se moc těšila a protože jsem ještě malá holka  tak to bude pro mě poprvé co jsem ji připravovala. Je totiž potřeba přetvářet vzpomínky ze školní jídelny na šedo-hnědo-neidentifikovatelné něco, co paní kuchařky vytvořily z kapusty. Přitom je to taková dobrota! ..když se to neuvaří k smrti šedo-rozblemcané.

Tento recept je úplný základ co můžete s kapustou vytvořit a je to skvělá lehká příloha třeba k masu. Já jsem ji podávala k orestovanému kuřecímu a z výpeku jsem vytvořila jednoduchou smetanovou omáčku. Byla to dobrota a můj ajťák  se olizoval až za ušima. Takže můžu doporučit jako zaručený způsob jak počítačové workoholiky odlákat od stolu a získat trochu pozornosti 😉

Ingredience:
čerstvá růžičková kapusta
slanina
česnek
máslo
sůl
pepř

Postup:
1.) Kapustičky přepulte a vložte do hrnce s horkou osolenou vodou. „Zblanžírujeme“ tak, že necháme kapustu asi minutku v horké vodě a pak přemístíme do mísy se studenou vodou (klidně i s pár kostkami ledu). Díky tomu si uchová zelenina krásnou barvu.

2.) Nyní už jen stačí rozpálit pánev. Kapku oleje a k tomu máslíčko. Kapusty opékejte postupně, vždy na dno vyskládejte plochou stranou dolů a orestujeme do zlatova. Pokud máte víc než se vleze do jedné pánve vyndejte první várku a stejně postupujte u další.. Nakonec všechny várky šoupneme zpět do pánve, přidáme česnek, sůl a trochu pepře. A taky slaninu, kterou jsme si na druhé pánvi nebo v rendlíku nechali pěkně vyškvařit dokřupava a dozlatova :-)

Už se těším až vyskouším další kapustové variace.. podzim začíná!    

 

kapusticky_01_02

kapusticky_04

kapusticky_05