Dnes se podělím o recept na mé oblíbené lasagne s rajčatovou omáčkou. Určitě to není ten úplně pravý italský recept s přípravou boloňského ragú, které se vaří 4 hodiny. Spíš je to recept, jak dělám lasagně u nás doma.. a je to dobrota! :-)
V omáčce s hovězím masem mám ráda výraznou chuť rajčat a tymiánu, v bešamelu zase muškátový květ. A když se to spojí v jedné míse plné lasagní je to dokonalý zážitek.

 

Ingredience:
těstoviny lasagne
mozzarella

Na bešamelovou omáčku:
olej
máslo
hladká mouka
mléko
muškátový květ
sůl

Na rajčatovou omáčku:
mleté hovězí maso
cibule
česnek
mrkev
petržel
rajčatový protlak
tymián
sůl
pepř

Postup:

1.) Rozpalte si hlubokou pánev a nebo hrnec a na oleji orestujte cibulku, po chvíli přidejte dva až tři stroužky česneku a nechejte provonět. Do hrnce přidejte mleté hovězí maso, které pořádně míchejte, aby se rozdělilo na kousíčky. Přidejte sůl a pepř. K orestovanému masu přidáme kořenovou zeleninu (mrkev a petržel) nakrájenou na kostičky, nebo pro rychlejší přípravu je můžete také nastrouhat na struhadle na hrubé straně.

2.) Jakmile máme směs připravenou přidáme rajčatový protlak, tymián a hrnek vody a necháme vařit. Omáčka by měla být hustá díky spoustě ingrediencí (masa, protlaku, zelenině..). Pokud ji máte řidší nechte omáčku zredukovat.

3.) Mezitím co se nám vaří rajčatová omáčka s hovězím masem, si připravíme bešamelovou omáčku. Do hrnce přidáme olej a kousek másla a zasypeme hladkou moukou. Orestujeme a poté zalijeme studeným mlékem. Rychle míchejte metličkou, aby se v omáčce nevytvořily hrudky.  Přidejte sůl a muškátový oříšek nebo mletý muškátový květ (který já mám raději).

4.) Jakmile máte omáčky hotové můžeme skládat do zapékací mísy. Já postupuju tak, že nejdříve dno pomažu tenkou vrstvou rajčatové omáčky. Pak pokladu vrstvu lasagní, které opět pomažu vrstvou rajčatové omáčky a bešamel. Tak to opakujte dokud nenaplníte celou mísu. Já obvykle zakončuji tak, že nechám vrstvu omáček, které pak už nepřikrývám těstovinami (protože většinou používám lasagne, které se nemusí předem vařit).
Povrch pokryjte plátky mozzarelly a dejte zápect do trouby, podle návodu, který máte uvedený na obalu od těstovin. Obvykle pečení trvá okolo 40 minut.

Lasagne_01

Lasagne_02

Lasagne_03

Lasagne_05

Lasagne_06

Lasagne_07