Dlouho jsem přemýšlela nad receptem, který bych poslala do soutěže Lidlu. Měla jsem spoustu variant. Vyzkoušela jsem hned několik receptů. Některé se povedly a některé vůbec nedopadly podle mých představ. Nakonec jsem se rozhodla pro něco sladkého.
Když jsem se rozhodovala co uvařit napadaly mě nejrůznější recepty a ve většině případů to byli dýňové variace, protože když se řekne halloween vidím vyřezávané dýně, pak duchy, strašidla a pavouky. Dýňová polévka.. dýňové pyré.. quiche s dýní.. dýňový cheesecake.. vše ale vypadalo obyčejně a spíš podzimně než halloweensky. Pak jsem se zamyslela co je typické pro tento svátek – a jsou to děti převlečené za různé postavičky a jejich „trick or treat“ a proto jsem recept přizpůsobila na malou dětskou halloweenskou párty. Je pravda, že tento svátek se u nás příliš neslaví a maximálně si doma vyřežeme dýně, ale i tak si můžete malou oslavičku doma uspořádat a věřím, že roztomilými cupcakeky uděláte radost i dospělým.
Nicméně se tento recept dá použít i bez halloweenských ozdůbek jen tak s karamelovým krémem. Díky dýni bude těsto pěkně vláčné. Stejně tak můžete místo dýně použít nastrouhané jablíčko a efekt bude podobný.

Ingredience:
Cupcake těsto:
1 hrnek hladké mouky
3 lžíce cukru moučka
1 sáček vanilkového cukru
1 sáček prášku do pečiva
3 lžíce arašídového másla
1 lžíce skořice
1/2 dýně (máslová, muškátová nebo i hokaido)
3 vejce

Krém:
kostka másla
1 kondenzované mléko v plechovce

 

Postup:
1.) Ze všeho nejdříve je potřeba pustit se do karamelového krému. Kondenzované mléko nechejte uzavřené v plechovce a vložte do hrnce a zalijte vodou. Vařte asi 2 hodiny na mírném ohni. Takto připravené zkaramelizované mléko nechejte vychladnout, klidně i přes noc do druhého dne. Stejně tak vyndejte z lednice kostku másla a nechejte si jej na lince u plechovky s karamelem připravené na zítřejší pečení.

2.) Druhý den, až mají obě ingredience na krém stejnou pokojovou teplotu je začneme zpracovávat. Máslo vložte do mísy a po lžičkách přidávejte zkaramelizované mléko. Vždy důkladně promíchejte!

3.) Teď si připravíme těsto. Nejdříve začneme dýní – tu vydlabeme a zbavíme zrníček a pak nakrájíme na kostičky. Pokud máte hokaido nemusíte ji loupat. Pak už stačí jen vložit do rendlíku a povařit zhruba deset minut ve vodě se špetkou soli. Poté vodu slijte a dýni rozmačkejte na kaši.

4.) Dýňovou kaši přidejte k dalším ingrediencím na těsto (vejce, mouka, cukr, arašídové máslo, prášek do pečiva, skořice). Pořádně promícháme a pokud je těsto příliš husté přidejte kapičku mléka. A pak už přelijte do formy na cupcake. Já mám formu na mini cupcaky, které jsem pekla na 180°C zhruba  20 minut.
Můžete také udělat dvě varianty – první polovinu nechat světlou a do druhé poloviny přidejte kakao. :-)

5.) Jakmile máme upečeno, necháme košíčky vychladnout a poté můžeme ozdobit krémem.. a taky halloweenskými postavičkami 👻 🎃

dynove-cupcake_01

Postavičky na dozdobení: 

Netopýr (truffles s arašídovým máslem):
120g smetany (alespoň 30%)
400g čokolády na vaření
80g šampaňského
3 lžíce arašídového másla
kakao na obalení

Postup:
1.) Smetanu přiveďte k varu. Přidejte nasekanou čokoládu, kapku šampaňského a nakonec arašídové máslo. Pořádně promíchejte a nechejte v lednici vychladnout a ztuhnout.

2.) Z hmoty vytvarujte kuličky, aby se nelepily, tak je nakonec obalte v kakau. Oči nakreslete pomocí potravinářských barev, nebo ze zbytků sněhu (který zbyl z výroby duchů) a čokolády. Křídla netopýrům také vyrobíte velmi jednoduše – stačí si načrtnout tvar, který pak vytvoříte pomocí čokoládové polevy. Jakmile zatuhnout přidejte je k tělu z kuliček.

dekorace_netopyr_01

Duch:
2 bílky
1/2 hrnku cukru moučka

Postup:
1.) Bílky a cukr smíchejte. Mixérem umixujte ve vodní lázni do tuhé hmoty. Pak sníh vložte do sáčku a vytvarujte duchy. Nechejte zaschnout nebo zapečte v rozpálené troubě, stačí pár minut.

2.) Oči opět nakreslíte pomocí potravinářských barviček nebo čokoládovou polevou.

dekorace_duch_01

 

 

dynove-cupcake_03