Vždy když prchneme z Prahy domů na Moravu užíváme si takovou naši malou víkendovou dovolenou. Klid, relax, sluníčko, bazén, opalování, grilování.. jo a abych nezapomněla tak i víno 😊 ..zbožňuju léto na Moravě! ☀
Také při naší nedávné malé dovolené jsme se vrhli ke grilu a připravili jsme si klasiku – hamburgery 🍔. Jak už jsem jednou zmínila, jako nejdůležitější považuji dochucení masa. Tentokrát jsem použila dokřupava orestovanou slaninku s cibulí a samozřejmě nějakou bylinku. Věřím, že až tento recept vyzkoušíte určitě si jej oblíbíte!

Ingredience:
mleté hovězí maso
vorchester
hořčice
slanina
cibule
sýr

Rajčatová salsa:
rajčata
cibule
ředvičky
koriandr (nebo libeček)
sůl
pepř

Salát:
pekingské zelí
sůl
pepř
cukr
vinný ocet

Postup:
Nejdříve si připravíme to, co je na hamburgeru nejdůležitější – maso. To je potřeba dobře dochutit tak si pište můj tip jak udělat z klasicky dobrého hamburgeru, hamburger VYNIKAJÍCÍ 🍔☺
1.) Rozpalte pánev a na oleji orestujte nejdříve na drobné kostičky nakrájenou slaninu. Nechejte ji pořádně vyškvařit. Pak přidejte na drobno nakrájenou cibuli orestujte dozlatova. Nechejte zchládnout.

2.) K mletému hovězímu masu přidejte lžíci plnotučné hořčice, worchesteru, sůl, pepř a nakrájené bylinky. Já jsem použila libeček (můj oblíbený). Hodí se ale také petrželka nebo tymián. Promíchejte a přidejte orestovanou cibuli se slaninou.
Maso si můžete předpřipravit na grilovaní – rozdělte je podle velikosti porcí (jak velké nebo malé máte bulky) a mezi každý burger položte pečící papír, aby se neslepili.

3.) „Hambáče“ můžete prokládat klasicky nakrájenou zeleninou, cibulí, nakládanou okurkou.. nebo si můžete trochu pohrát a připravit rajčatovou salsu: rajčata nakrájejte na drobné kostičky, stejně tak i řekvičky a cibuli. Přidejte čerstvou bylinku (třeba koriandr nebo libeček, který nám zrovna roste na zahrádce tak jsem jej použila :-) ) a teď už jen stačí zamíchat, zakápnout olivovým olejem a šťávou z citronu a podle chuti doladit solí a pepřem. A kdo má rád ostřejší a pikantnější chutě může do rajčatové salsy přidat i nakrájenou chilli papričku.

4.) Taky salát k hamburgeru jsem si dochutila – do zálivky stačí jen trocha vody, pár kapek bílého vinného octa, sůl a cukr. Nadrobno nakrájené pekingské zelí (nebo i jiný typ salátu) promíchejte se zálivkou.

5.) Jakmile je vše připraveno je čas grilovat. Nezapomeňte si dokřupava ohřát i domácí hamburgerové housky.

Mini-hamburgery-s-rajčatovou-salsou_01

 

Mini-hamburgery-s-rajčatovou-salsou_02

Mini-hamburgery-s-rajčatovou-salsou_03

Mini-hamburgery-s-rajčatovou-salsou_04

Mini-hamburgery-s-rajčatovou-salsou_06

Mini-hamburgery-s-rajčatovou-salsou_07

Mini-hamburgery-s-rajčatovou-salsou_08