Tento víkend jsem měla pěkně napilno. Nejen, že se v naší vesnici právě slaví hody (takže koláčky, pečená kachna, víno, slivovice a krojové průvody), ale navíc jsme slavili 18. narozeniny mé mladší sestry. A to je důvod vytáhnout dortové formy a zase si jednou užít pořádný stres z pečení, kdy máte jen jeden pokus a doufáte, že to vyjde, jak jste si plánovali. 🙏

Než se pustíme do receptu, trochu vás nalákám. Kakaový korpus jsem ozvláštnila kousky čokolády a také kousky nakládaných třešní. K tomu jsem přidala čistý krém z mascarpone a šlehačky. Výsledkem je tento takzvaný „naked“ dort zdobený rozmarýnem a šípky. Už se vám sbíhají sliny? 😍

Ingredience:

Dortový korpus
400 g změklého másla
400 g hladké mouky
350 g cukru moučka
40 g kakaa
6 vajec
1 lžíce pečícího prášku

čokoláda na pečení
nakládané višně

Krém
1 kg mascarpone
500 ml smetany na šlehání
agávový sirup nebo med na oslazení

Postup:

1.) Změklé máslo vyšleháme společně s cukrem. Přidáme vejce a opět šleháme. Nakonec přidáme sypkou směs – tedy mouku společně s kypřícím práškem a kakaem.

2.) Do zpracovaného těsta přidáme nakrájené kousky čokolády na pečení a kousky višní.

3.) Těsto můžete rozdělit na tři části, nebo péct vše najednou a na závěr upečený korpus rozřezat. Pečeme na 180°C přibližně 25 minut. Pokud pečete veškeré těsto najednou, je možné, že budete muset péct korpus o něco déle. Proto nezapomeňte vyzkoušet těsto špejlí, jestli je opravdu hotové.

4.) Vychladlý korpus můžeme plnit a zdobit krémem. Stačí pouze vyšlehat šlehačku do tuha a smíchat společně s mascarpone. Nakonec oslaďte sirupem nebo medem podle chuti.

Dort jsem zdobila pouze rozmarýnem a šípky. Přeji dobrou chuť! :-)

 

Narozeninovy-dort-mascarpone-krem-cokoladovy-korpus_01

Narozeninovy-dort-mascarpone-krem-cokoladovy-korpus_03

Narozeninovy-dort-mascarpone-krem-cokoladovy-korpus_02