Jak již nadpis napovídá tato vepřová roláda je nepřekonatelnáá.. nekecám! A co víc, není ani složitá na přípravu. Takže, pokud dumáte, co uvařit dobrého k obědu a chcete rodinu oslnit jídlem, které budou chtít zas a znova, poznamenejte si recept:

Ingredience:
vepřová kýta bez kosti
hořčice
žampiony 
10dkg slaniny
citron
1 cibule
3 stroužky česneku
1-2 mrkve
estragon
koriandr
tymián
sůl
pepř
olej

Postup:
1.) Nejprve si připravíme maso (pokud je třeba tak i očistíme) – na tuto přípravu je určitě dobré mít ostrý nůž, s kterým maso nakrájíme na plát tak, aby se dalo dobře rozklepat na roládu (snažíme se co nejvíce rovnoměrně). Rozklepané maso posolíme a opepříme. Z vnitřní strany maso potřete hořčicí (já jsem použila dijonskou) a posypte troškou tymiánu.

Rolada-houbova-nadivka_01

2.) Nyní si připravíme směs. Na rozpálenou pánev dáme olej a přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, kterou necháme zesklovatět. Poté přidáme nakrájenou slaninu a orestujeme. Jakmile máme slaninu orestovanou (mírně dokřupava) přidáme nakrájené žampiony, které na pánvi zakápneme trochou šťávy z citronu, aby neztratily svou barvu. Osolíme, opepříme, přidáme asi lžičku koriandru a estragonu, který se dokonale hodí k pečenému masu. A opět necháme chviličku orestovat.

Rolada-houbova-nadivka-03

Rolada-houbova-nadivka-04

3.) Jakmile je nádivka hotová přendáme ji na maso – rovnoměrně jej rozprostřete doprostřed masa. Roládu zamotáme a upevníme provázkem.

4.) Připravenou roládu orestujeme s troškou oleje na pánvi, aby se zatáhla. Nyní ji můžeme dát na pekáč, který máme připravený s pár kolečky mrkve, nakrájenými stroužky česneku a pár snítek tymiánu. Podle chuti můžete přidat pod roládu i další ingredience například cibulku, nebo pár žampionů, které se nevešli do nádivky. Podlijte vodou.

Rolada-houbova-nadivka-06

5.) Pekáč zakryjte poklicí nebo alobalem a vložte do trouby, která je předehřátá přibližně na  180°C a pečeme zhruba hodinu a půl.  Na posledních 10-20 minut maso odkryjte ať je zlatavé.
Během pečení maso občas překontrolujte, zda nepotřebuje znovu podlít. Můžete ho občas také pootočit, nebo přelít troškou šťávy z výpeku.

Rolada-houbova-nadivka-08

Rolada-houbova-nadivka-09

Rolada-houbova-nadivka-12

Rolada-houbova-nadivka-13

Jako přílohu můžete zvolit například bramborovou kaši stejně jako já.