Ingredience:
Na palačinkové těsto:
hladká mouka
vejce
lžíce skořice
vanilkový cukr
cukr moučka
mléko
Na tvarohový krém:
tvaroh ve vaničce
smetana na šlehání (30%)
cukr moučka
Na borůvkový přeliv:
borůvky
oříšek másla
lžíce medu
3 lžíce vody
Na dozdobení:
borůvky
čerstvé jahody
Postup:
1.) Nejdříve si připravíme těsto na palačinky. Do větší mísy nasypeme hladkou mouku, přidáme vanilkový cukr, lžíci cukru moučka a lžíci mleté skořice. Zalijte trochou mléka. Pro hladké těsto bez žmolků je nejlepší nejdříve začínat od hustšího těsta a až jej zpracujete metličkou opět přidejte mléko a vytvořte těsto palačinkově řídké. Vejce přidejte až nakonec (další tip pro hladké těsto bez hrudek).
2.) Mezitím, co necháváme palačinkové těsto odležet, si připravíme tvarohový krém a to tak, že si smícháme tvaroh s cukrem a rozmícháme jej do jemna. Je lepší používat vaničkový, který je jemnější a nebudete mít v krému hrudky. Šlehačku ušlehejte do požadované tuhosti a poté postupně opatrně vmíchejte do tvarohu. Krém ochutnejte a popřípadě doslaďte. A máme hotovo.
3.) Borůvkový přeliv si připravíme v malém kastrůlku, do kterého dáme máslo a necháme jej rozpustit. Poté přidáme borůvky a zalejeme troškou vody (jen tak, aby pokryla dno a borůvky se nepřipálily). Borůvky necháme pár minut provařit a až pustí šťávu přidáme med. Vaříme přibližně 10-15 minut. Jakmile jsou rozvařené, tak je rozmixujeme tyčovým mixérem a propasírujeme, abychom docílili hladké omáčky.
Vložit komentář