Letos jsem se rozhodla, že připravím cukroví trochu netradičně, přesto však plné tradičních vánočních příchutí. Nechyběla skořice, med, badyán, med ani perníkové koření. Upekla jsem makronky, medové bochánky a experimentovala jsem i se svařákovou marmeládou, kterou jsem plnila mandlové kolečka s pomerančovou kůrou. Veškeré cukroví jsem ladila do červené, zlatavé a bílé barvy. Vše se třpytilo a návštěva byla prostě unešená. ☺
Přesto však největším hitem se stal ten nejjednodušší recept. Letos jsem poprvé vyzkoušela Crinkles, protože se mi líbila jejich popraskaná struktura. Recept jsem navíc ozvláštnila perníkovým kořením a pár cukrářských třpytek a hit byl na světě. A protože Crinkles se nepamatuje moc dobře a vzbuzuje hodně otázek jako „Co to vlastně je?“ začali jsme tomuto jednoduchému cukroví říkat Kokeše. Když návštěvě nabídnete Kokeše ozve se „Hmm.. to vypadá hezky. To ochutnám.“

Ingredience:
200 g hladké mouky
30 g kakaa
150 g cukru
75 g změklého másla
2 vejce

lžička kypřícího prášku
lžíce perníkového koření

moučkový cukr na obalení
Postup:
1.) Veškeré ingredience smíchejte dohromady do tužšího lepkavého těsta. Vše si připravte ideálně den dopředu. Těsto by mělo odpočívat v lednici alespoň 12 hodin.

2.) Z odleželého a vychladlého těsta odebíráme malé kousky čajovou lžičkou a ty tvarujeme do kuliček. Kuličky obalíme v moučkovém cukru a vykládáme na plech. Cukroví pečeme při 180°C přibližně 10 – 12 minut.

🎄 VÁNOČNÍ TIP 1: Přidejte do cukru, ve kterém obalujete trochu cukrářských třpytek cukroví bude o to vánočnější.
🎄 VÁNOČNÍ TIP 2: Letos jsem zkusila také „Red Velvet“ variantu. Stačí, když nejdříve smícháte změklé máslo s vajíčkem a cukrem a přimixujete červené barvivo. Pro jistotu jsem přidala také o něco méně kakaa, aby červená víc vynikla. Červené barvivo přidá cukroví ještě o něco víc vánoční nádech.
IMG_2115-2

crinkle cookie3 Crinkles cookie 2