Žemlovka je důkazem, že i ze „zbytků“ se dají dělat zázraky. Obzvlášť, když si s ní dáte práci a pěkně ji vymazlíte. Navíc jsem už dlouho chtěla vyzkoušet redukci z portského vína k nějakému dezertu a říkala jsem si, že dneska se to hodí 😉 ..jinak by to totiž byla docela obyčejná žemlovka, kterou vám upeče každá babička.

Ingredience:
rohlíky (alias žemle)
2 vejce
med
tvaroh
švestky
skořice
smetana
portské víno

Postup:
1.) Nejprve si připravíme tvarohovou náplň. Vajíčka rozklepněte a oddělte žloutek od bílku z kterého ušleháme sníh.

2.) Tvaroh přendáme do mísy a přidáme jeden žloutek, 1-2 lžíce medu (podle chuti jak máte rádi sladké) a promícháme. Nakonec přidáme ušlehaný sníh z bílku a jemně vmícháme. Tvarohovou směs máme připravenou tak si  ji odložíme stranou a vrhneme se na další přípravy.

3.) Švestky umyjeme a vypeckujeme. Nakrájené vložíme do mísy, přidáme asi lžičku medu a trochu skořice. Já jsem navíc přidala i pár kapek sirupu z makadamového oříšku. Promícháme a máme připraveno.

4.) Nyní si připravíme směs, ve které budeme namáčet rohlíky. Stačí jen ke žloutku přidat smetanu a trošičku cukru. promícháme a máme hotovo. Můžeme se pustit do příprav samotné žemlovky.

5.) Formu ve které budeme žemlovku připravovat můžete vymazat máslem, nebo proložit pečícím papírem. Jako první jde vrstva rohlíku, které jsme si nakrájeli na kolečka a namočili ve směsi. Pak naskládejte švestky. Přidejte tvarohovou směs a na ni opět švestky. Žemlovku zakončete opět vrstvou rohlíků.

6.) Formu vložte do předehřáté trouby a pečte na 180°C přibližně 20 minut.

Nakonec jsem si připravila redukci z portského vína, které jsem dala do rendlíku a nechala svařit asi na polovinu svého objemu. Portské je dezertním vínem a tak je dobré i samo o sobě, ale já jsem ještě přidala lžičku švestkových povidel a zase pár kapek sirupu z makadamiového oříšku. :-)

svestkova-zemlovka-s-redukci-z-portskeho-vina_01

svestkova-zemlovka-s-redukci-z-portskeho-vina_02

svestkova-zemlovka-s-redukci-z-portskeho-vina_03