Těstoviny linguine jsou v podstatě placaté špagety. K tomuto receptu můžete použít jakýkoliv tip těstovin. My rádi používáme penne, ale dnes jsem chtěla vyzkoušet rajčatové linguine, které jsem koupila v Butlers. Cena byla o něco vyšší než klasické těstoviny v supermarketu, a tak jsem si říkala, že by to snad mohla být supr kvalitka. Byla jsem ale zklamaná – jejich kouzelná červená barva se hned vyvařila a konzistence těstovin nebyla taky nic moc. Po uvaření byly strašně lepkavé a slizké. Pokud můžu doporučit, počkejte si na italský týden v Lidlu a kupte si špagety od značky Italiamo – zatím nejlepší těstoviny co jsem vyzkoušela a cena je taky přijatelná (přibližně 30Kč za jedno balení). Další tip jsou těstoviny  od značky Barilla (v obchodech nejčastěji najdete  Barilla Spaghetti n.5).

Ale teď už se vrhněme rovnou na vaření!

Ingredience
olivový olej
těstoviny
cherry rajčátka
slanina
cibule
česnek
tymián
pepř
sůl

linguiene-testoviny-rajcatova omacka-slanina_02

Postup
1.) Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu tak, aby byly al dente. Pokud se těstoviny uvaříte dříve, než omáčku, odlijte si stranou do hrníčku trochu vodu, ve které se těstoviny vařili (můžeme ji přidat do omáčky). Těstoviny pouze slijeme, neproplachujeme – raději je rozprostřete na plech, aby vychladli a zakápněte olivovým olejem.

2.) Rozpálíme si pánev :-) . Jakmile je rozpálená přidáme trochu olivového oleje na kterém osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu. Já se v obchodech vždy dívám po více masové slanině, nejčastěji kupuji slaninu „královskou“.
Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a po minutce (až dvou) také nadrobno nakrájený česnek. Restujeme další minutku.

3.) Přidáme cherry rajčátka, která jsme si nakrájeli na čtvrtky. Při nákupu rajčat vybírejte co nejhezčí, aby chuť omáčky byla co nejlepší. Osolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a necháme chvíli podusit. Pokud se nám odpaří příliš mnoho vody, přidáme trochu vody, ve které se vaří těstoviny. Přidáme tymián můžeme nakombinovat i čerstvý se sušeným ať je chuť výraznější.
Před koncem vaření, když už jsou rajčátka rozvařená a vytvořila nám chutnou omáčku ještě jich pár přidám. Pokud chcete omáčku pikantnější můžete přidat špetku mletého chilli.

V případě, že máte v plánu dělat větší množství těstovin a tím pádem i věší množství omáčky můžeme přidat rajčatový protlak (ten se hodí i v zimních měsících, když neseženete dostatečně kvalitní a zralá rajčátka).

Pokud chcete dělat omáčku z klasických velkých rajčat nejdříve si je spařte a oloupejte.