Jak si usnadnit práci v kuchyni? Mějte suroviny jako například vývar, máslovou zásmažku nebo třeba rajčatovou omáčku (protlak) vždy po ruce.
S domácím protlakem podle receptu naší babičky, který je mimochodem nezaměnitelný a nejlepší ze všech, se podělím později. Dnes to bude o tom, jak si předpřipravuji kuřecí vývar.
Je fajn když jen šáhnete do lednice nebo mrazáku a můžete se rovnou pustit do kuchtění dalších dobrot :-)

Ingredience:
3 kuřecí hřbety, 6 křidýlek
2-3 větší mrkve
1 větší petržel
1/2 celeru
2 stroužky česneku
1 cibule
bobkový list
nové koření
kuličky černého pepře
petrželová nať nebo libeček

vyvar_03

Postup:
1.) Kuře opláchněte a vložte do většího hrnce a zalijte studenou vodou. Počkejte až se na povrchu začne tvořit pěna a tu pak sesbírejte například lžící. Jakmile se pěna přestane tvořit, přidáme do vývaru očištěnou kořenovou zeleninu, cibuly i česnek, 2-3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 zrnek černého pepře, petřželovou nať nebo libeček a necháme probublávat hodinku až dvě. Nakonec zcedíme.

2.) Tip na zlatavější vývar: pokud maso, kuřecí kosti nebo zeleninu osmahnete, nebo na chvíli zapečete v troubě dodá to vývaru nejen hečí barvu, ale také báječnou chuť.
Slupka z cibule v sobě také zkrývá tajemství zlatavější barvy vývaru.

3.) Takto připravený vývar si naliju do dobře uzaviratelných menších nádob a schovám do mrazáku, kde na mě budou čekat, až se rozhodnu zase ukuchtit nějakou dobrotu. 😉

vyvar_02