Letos jsem se rozhodla trochu experimentovat a vyzkoušet tradiční vánoční chutě trochu v jiné podobě. Svařák je pro mě esence Vánoc. Udělat ji je jednoduché a díky této ingredienci ozvláštníte i tak klasické cukroví jako jsou třeba slepovaná linecká kolečka.
Já jsem tuto marmeládu přidala do koleček, které jsem připravovala podle receptu od Kitchenette, kam jsem namísto vlašských ořechů přidala mleté mandle, které mi zbyly z pečení makronek a ještě jsem tam navíc přidala pomerančovou kůru, která skvěle doplnila a podtrhla chuť marmelády ze svařeného vína.

Ingredience:
400 ml rozmixovaných pomerančů
100 ml vody
500 ml červeného vína
pomerančová kůra
1 celá skořice
2 badyány
5 hřebíčků
cukr nebo med na oslazení
Gelfix

 

Postup:
1) Oloupejte a nakrájejte pomeranče tak, abyste měli připravenou pouze dužinu, kterou rozmixujeme a přidáme do rendlíku společně s vodou. Přidáme koření a pomerančovou kůru a svaříme základ svařeného vína. Vaříme asi 5 – 10 minut, aby se koření krásně rozvonělo. Pak přidáme cukr nebo med. Já raději používám med, který dodá svařáku další lahodnější úroveň chuti. Na toto množství budou stačit asi 3 lžíce.

2) Přidejte červené víno a poté dle návodu ztužovač na džemy a marmelády, který je určen na množství 1000 ml ovocné šťávy. Případně ještě doslaďte podlé své chuti. Tak jak máte svařák nejraději.

3) Takto připravenou marmeládu uzavřeme do zavařovacích sklenic.

TIP: Pro tento recept jsem zkoušela také Pektin od značky Dr. Oetker. Marmeláda ovšem byla příliš řídká. Proto doporučuju použít raději Gelfix, který se mi osvědčil.

Vanocni svarakova marmelada 2