Vyzkoušejte můj tip na výbornou víkendovou pochoutku. Chutná výtečně a hotovo budete mít během 45 minut.

Ingredience
500g vepřových jater
červené víno
4 cibule
česnek (asi 4 stroužky)
kmín
rozmarýn
tymián
cukr
sůl
pepř
rýže nebo bagetka 

 

Postup:
1.) Vepřová játra omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky  (samozřejmě je případně očistíme a odblaníme). Rozpáláme si pánev :-)  a játra osmažíme na oleji – zatím nesolíme! Osmažená játra vyndáme na chvíli z pánve, na výpeku orestujeme nadrobno nakrájené cibulky (3, jednu cibulku si necháme na karamelizování na závěr), po pár minutách přidáme na plátky nakrájený česnek. Necháme orestovat, játra vložíme zpět do pánve, posypeme troškou kmínu a zamícháme. Poté přilijeme přiměřené množství červeného vína, přidáme snítek rozmarýnu a tymiánu, osolíme a opepříme. Chvíli podusíme, víno se musí povařit a částečně zredukovat. Na závěr dochutíme, dosolíme a můžeme ještě prolisovat jeden stroužek česneku (který necháme v omáčce probublat, aby se jeho chuť v jídle rozvinula).

2.) Rozehřejeme si druhou pánev, na kterou dáme olej s máslem (aby se máslo nepřepalovalo). Přidáme na kolečka (nebo půlkolečka) nakrájenou cibulku a orestujeme pěkně dozlatova – poté posypeme cukrem (1 lžíce, ne vrchovatá), který do cibulky s máslem vmícháme a necháme zkaramelizovat. Karamelizovanou cibulku si odložíme na talíř s ubrouskem, který odsaje přebytečnou mastnotu.

3.) Podáváme s čerstvou bagetkou a nebo klasicky s rýží. Můžeme také posypat čerstvou bylinkou (například petrželkou).

jatra-na-cervenem-vine_01

jatra-na-cervenem-vine_03